Táblát akasztottak Horn Gyula szobrára a jobbikosok

Évek óta „nyesegeti a vadhajtásokat” Vona Gábor a Jobbikról, úgy tűnik, mérsékelt sikerrel. A cukiságkampánnyal középre tartó párt szimpatizánsai, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tagjai nemrégiben Horn Gyula egykori miniszterelnök XIII. kerületi szobrát bugyolálták fekete lepelbe, majd a nyakába akasztottak egy táblát, melyen ez a felirat állt: „Pufajkás gyilkos!” 

A Jobbikhoz kötődő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) aktivistái mindenszentek előtt fogtak szoborgyalázásba – írja a Balra Magyar, a szocialistákhoz közelálló blog, majd így folytatják: „Szégyen és gyalázat. Ez volna hát a nagy néppártosodás. Ez volna a Jobbik ajánlata a baloldali szavazóknak? Sötét lelkű ostobák vagytok nem mások!” A volt miniszterelnök emlékművének alakját fekete anyaggal vonták be, nyakába pedig egy táblát akasztottak, melyen a következő felirat volt olvasható: „pufajkás gyilkos”.

Az akcióról a HVIM hivatalos weboldala is megemlékezett, és képekkel valamint videóval is illusztrálták a volt miniszterelnök szobrának betakarását. 

A HVIM úgy fogalmazott, „fővárosi tagszervezetünk nem először hívja fel a figyelmet a budapesti kommunista emlékművekre, és amíg szükséges folytatni is fogjuk akcióink”.

A baloldali blogok után az MSZP is felkapta az ügyet. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az esettel összefüggésben a következő, tiltakozó videót tette közzé közösségi oldalán. Molnár Gyula ebben azt mondja, Horn Gyula mindig a kisemberek pártján állt.

Az akciót az a Hatvannégy Vármegye Mozgalom hajtotta végre, mely ezer szállal kötődik a Jobbikhoz. A Jobbik pártalapítványától nemcsak pénzeket kap, de örökös elnöke, Toroczkai László, az MTV Szabadság téri székházának egyik 2006-os ostromlója egyben a Jobbik alelnöke is.

A HírHugó nevű baloldali lap szerint az elkövetők között lehet a Jobbik XIII. kerületi képviselője, jobbikos alapszervezeti elnöke, a választókerület vezetője, Magvasi Adrián is, aki egyben a jobbikos internetes portál, az Alfahír.hu főszerkesztője is. Magvasi ismert radikális nézeteiről, az alábbi videón Horthy Miklós egykori kormányzót méltatja kritikátlanul budapesti szobrának felavatásán.

Az eset azért is különleges, mert a Jobbik évek óta azt bizonygatja, már nem radikális párt. Vona Gábor pártelnök a napokban egy lakossági fórumon a következőképp fogalmazott a baloldallal való kiegyezésről: „Szeretnénk túllépni a 20. század politológiai kategóriáin. Különösen a jobb- és baloldali megosztottságon. Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon 2018 után minden az országot építeni akaró együtt tudjon dolgozni Magyarország felemelkedéséért, függetlenül attól, hogy ő konzervatív, liberális, baloldali vagy jobboldali. A mi véleményünk szerint a 21. században ezek a kategóriák már nem jelentenek semmit.”

Mint ismert, Vona Gábor Botka László bukását követően is udvarlásba kezdett a baloldali választóknak. Akkor a pártelnök úgy fogalmazott, „Tisztelt baloldali Honfitársam! A mai Magyarországon a társadalom egyes csoportjai között már nem az a valódi törésvonal, hogy ki a jobb- és ki a baloldali, hanem az, hogy ki akar kormányváltást és ki nem. Ki az, aki azt kívánja, hogy Magyarország folytassa az útját ezen a leszakadó pályán, és ki az, aki egy felzárkózó és felemelkedő országot szeretne építeni. Ez a közös cél össze kell, hogy kössön bennünket, függetlenül attól, hogy egyébként milyen világnézettel rendelkezünk és milyen kulturális értékrendben hiszünk. A kormány leváltása nem ideológiai, nem érzelmi és nem pártszimpátiát érintő kérdés, hanem össztársadalmi ügy.”

Úgy tűnik tehát, hogy a Vona Gábor által emlegetett „új kiegyezés” a baloldali választókkal még várat magára, mivel a Jobbik elnöke még a saját radikálisait sem képes féken tartani.

Forrás: hirado.hu