Szavazatokat vásárolhatott magának a Momentum jelöltje

Ötezer forintot kínált egy, a Momentum által támogatott politikus, Bán István a szavazóknak, ezért megsemmisítették a december közepi pusztahencsei választás eredményét – tudatta a Tolna Megyei Önkormányzat.

Az új választás időpontját január 14-re tűzték ki.

Az időközi választás után Iker Ibolya, a szavazáson alulmaradt független polgármesterjelölt nyújtott be kifogást, amelyet december 22-én a Helyi Választási Bizottság (HVB) elutasított. A jelölt fellebbezése alapján a Területi Választási Bizottság (TVB) megváltoztatta a HVB döntését, és helyt adott a kifogásnak.

A TVB által megállapított tényállás szerint a választás napján a több szavazatot kapott jelölt, Bán István (független) tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdított. A TVB tanúvallomások alapján azt is bizonyítottnak látta, hogy Bán István a választást megelőzően ötezer forintot ajánlott választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak. Az egyik becsatolt bizonyíték szerint 212 pusztahencsei állampolgár nyilatkozott arról, hogy többüknek pénzt kínált a voksokért.

A Mandiner.hu azt írja, Bán István független jelöltként indult, ám támogatásáról már korábban nyilatkozott a Momentum. A Momentum Facebookon december 22-én közzétett bejegyzésében így írt: „a polgármester-választást a Momentum által támogatott Bán István nyerte, a képviselő-testületbe pedig négy, szintén a Momentum által támogatott képviselő került megválasztásra”.

A teljes cikket ide kattontva olvashatja el.

A TVB határozata ellen három napig lehet fellebbezni, a felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtábla bírálja el.

A paksi járásban fekvő Tolna megyei településen december 17-én azért rendeztek időközi képviselő- és polgármester-választást, mert a testület szeptember 18-án feloszlatta magát. Az időközi választáson a 816 szavazásra jogosult közül 588-an voksoltak, Bán István 288, Iker Ibolya 269 szavazatot kapott. A TVB döntése a képviselő-választás eredményét nem érinti.

Forrás: hirado.hu / Mandiner.hu