Szakértő: a megállapodás legnagyobb problémája az északír-ír határ

Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az Észak-Írország és Írország között húzódó határ a legnagyobb akadály a Brexit-megállapodás útjában.

Egedy Gergelyt csütörtökön az M1 aktuális csatornán annak apropóján kérdezték, hogy a jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én lépnek ki a britek az Európai Unióból.

A határral összefüggésben elmondta: az európai uniós irányelvek azt vetették fel, hogy noha a britek kilépnének az egységes piacból és a vámunióból, Észak-Írország maradjon része utóbbinak azért, hogy a határellenőrzés problémája ne vessen fel technikai gondokat. A szakértő szerint ez az ország egységét veszélyeztetné, és képtelenségnek nevezte, hogy Nagy-Britannia kilép a vámunióból, de Észak-Írország benne marad. Ugyanis – magyarázta – így az Ír-tengeren húzódna egy belső határ, és erről Theresa May konzervatívpárti kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ezt egyetlen brit miniszterelnök sem fogadhatja el.

A szakértő jelezte: komoly tábora van azoknak, akik szeretnék megállítani a Brexit-folyamatot, köztük Tony Blair munkáspárti és John Major konzervatív volt brit miniszterelnök, de nem fogják tudni, mert a brit politikai kultúra szerint illik tiszteletben tartani egy népszavazáson született egy döntést.