Simicska Lajos milliárdos ajándékkal lepte meg a Jobbikot

Még a Simicska Lajos tulajdonában álló Magyar Nemzet is úgy értékel, “sajátos módon játszotta ki a kormánytöbbség által elfogadott plakáttörvényt a Jobbik, az ellenzéki párt ugyanis egyszerűen felvásárolta a különféle hirdetőfelületeket”. A lap azt már nem teszi hozzá, hogy a laptulajdonos Simicska Lajos adta a Jobbiknak a plakátokat. Az Origó annak is utánajárt, ma 1100 plakáthelynek a hírportál becslése szerint milliárdos az értéke.

A kormánytöbbség által az Országgyűlésen kétharmad hiányában végül feles többséggel megszavazott szabályozás azt mondja ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, semmiféle kedvezményt nem kaphatnak. Mivel azonban a köztéri plakáthelyek a Jobbik tulajdonába kerültek, nem kell bérelniük senkitől hirdetési felületet.

Mint ismert, az új szabályozásra azért volt szükség, mert tavasztól kezdődően a milliárdos nagyvállalkozó több száz, majd ezres mennyiségben biztosított plakátfelületeket a Jobbiknak, az ellenzéki párt által is bevallottan óriási kedvezmények mellett, rendkívül nyomott áron.

Ahogyan a hirado.hu is megírta a nyáron, ez már akkor is kimerítette a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, a NAV azóta is nyomoz az ügyben. A Fidesz-többségű Országgyűlés a törvénysértő finanszírozás megszüntetése érdekében ekkor olyan törvénymódosítást kezdeményezett, hogy kampányidőszakon kívül egyetlen politikai tömörülés se kapmányolhasson köztéri plakátokon, ám ez a terv végül az ellenzék támogatása hiányában elbukott.

A kormánypártok végül feles többségű törvényjavaslattal egy olyan szabályozást szavaztak meg, ami minden politikai szereplő számára lehetetlenné teszi azt, hogy “adományként”, jóval a listaár alatt biztosított reklámhelyeket fogadhasson el cégektől. A törveny kihirdetése óta minden párt csak listaáron juthatott plakáthelyekhez – a Jobbik és Simicska Lajos együttműködése most ezt a törvényt teszi zárójelbe.

Az eddig Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó plakáthelyek Jobbik részére történő átjátszása ugyanis egyértelműen e törvény alóli kibúvásként értelmezhető. Ráadásul feltehetően szemben áll a pártok működéséről szóló törvény passzusaival is, hiszen az feketén-fehéren kimondja: cégek nem adhatnak támogatást pártoknak, és a nagyösszegű adományokat felajánló magánszemélyek nevét is nyilvánosságra kell hoznia a pártoknak.

Lapértesülések szerint a Jobbik szóvivője annyit válaszolt a vételárat firtató kérdésre, hogy az “üzleti titok”. Jakab Péter ehhez a rudósítások szerint hozzátette, részletfizetésre kaptak lehetőséget. Az “üzleti titok” emlegetése legalábbis különös egy olyan politikai erőtől, mely az utóbbi időkben rendre korrupcióval vádolja a kormányzat szereplőit.

Eközben az Origó is foglalkozik Simicska Lajos nagylelkű ajándékával. A hírportál úgy tudja, Simicska Lajos a Publimont plakátcég igazgatósági ülésén a kisebbségi tulajdonos akarata és nem szavazata ellenére is átnyomta tervét, hogy adjanak át 1100 plakáthelyet a Jobbiknak.

Az Origó becslése alapján az adomány piaci értéke egymilliárd forintot tehet ki, a plakátok átjátszásával ennyivel támogatta meg a Jobbikot a nagyvállalkozó, és a lap felhívja rá a figyelmet, hogy a korábbi, kedvezményes plakáthely-biztosítás után ez ismételten tiltott pártfinanszírozás lehet.

A hírportál szerint Simicska Lajos nagylelkű adománya összefüggésben áll azzal a héten napvilágra került értesüléssel, hogy a milliárdos nagyvállalkozó szabadulna milliárdos veszteségeket felhalmozó médiavállalkozásaitól. Igaz, a Publimont plakátcég az elmúlt években is megőrizte nyereségességét, de a tulajdonosok nem vettek ki osztalékot. Az Origó szerint ennek oka az, hogy a nagyvállalkozónak még célja volt a plakátcéggel, az ugyanis 6000 darab plakáthelyet birtokol országszerte.

Hollik István kormánypárti képviselő szombati sajtótájékoztatóján kérdésre úgy fogalmazott: “kétségbeesett emberek kétségbeesett dolgokat szoktak csinálni. Az látszik, hogy Vonáéknak nem jött be a néppártosodás, folyamatosan csökken a népszerűségük, és ezért kétségbeesett dolgokat csinálnak.”

Teljesen nyilvánvaló, hogy azok a plakátok Simicskától kerültek át a Jobbikhoz, átjátszották a Jobbikhoz. Ez teljesen egyértelmű: korrupció – fogalmazott Hollik.

Hollik István szerint “Simicska átjátszotta a Jobbiknak a plakáthelyeket. Ez bizonyítja, hogy Simicska nem kilóra hanem dekára megvette a Jobbikot” – értékelte a plakátok tulajdonosváltását a képviselő.

Forrás: hirado.hu / Origo