A politikának segítenie kell a munka és a család összeegyeztethetőségét

Támogatná a tervezett gyerekek megszületését a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amelynek frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a politika leginkább a munka és család összeegyeztethetőségében segíthet.

Harrach Péter az M1 aktuális csatornán kedden elmondta: a KDNP készített egy reprezentatív felmérést a gyermekvállalással kapcsolatban, megkeresték a legnépesebb, 35-44 év közötti korosztályt, amelybe 1 millió 600 ezren tartoznak. A felmérés alapján kiderült, hogy a válaszadók 41 százaléka gyermektelen, egyharmada nem él párkapcsolatban. Közöttük kicsit többen vannak a felsőfokú végzettségű nők – tette hozzá.

Viszont – hívta fel a figyelmet – 25 százalékuk, 400 ezer ember szeretne még gyermeket. Arra a kérdésre, hogy ők miért nem vállaltak gyermeket, akadályként nevezték meg az anyagi biztonság hiányát, noha az is jellemző, hogy a legnagyobb anyagi biztonságban élőknél legkevesebb a gyermek. Szavai szerint az utóbbi években a családpolitika komoly eredményeket hozott, az anyagi biztonságnál említhető a béremelés és a rezsicsökkentés is.

Úgy folytatta: a problémák között még a párkapcsolat rendezettségét, valamint a munka és a család összeegyeztetését említették sokan. Előbbivel kapcsolatban megjegyezte: általában a politika csak lehetőséget teremthet, amelyek által megvalósítható az egyéni, személyes döntés, “nem szabad beleavatkoznunk a magánéletbe”.

Felhívta a figyelmet: az utóbbi időben a családpolitika eredményeként nőtt a házasságkötések száma, illetve a teljes termékenységi mutató, amely 1,2-1,3 volt, mostanra 1,49-re nőtt.

Forrás: hirado.hu / MTI