Példátlan, hogy a Jobbik nem hajlandó együttműködni

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék, mert nem tudták átvizsgálni a Jobbik pártkasszáját. Azt akarnák megnézni, mire mennyit költöttek, amikor gyanúsan olcsón kaphattak plakáthelyeket, Simicska Lajostól. A Jobbik szerint ők mindenben együttműködnek.

Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában felhívta a figyelmet: a rendszer röviden úgy néz ki, hogy amikor létrejött a demokratikus átmenet hazánkban, akkor az volt a törvényhozó és alkotmányozó hatalom koncepciója, hogy a pártok ellenőrzését mindenképpen függetleníteni kell a politikától, pontosan azért, hogy ezeket az ügyeket ne lehessen ilyen célra felhasználni.

Így került az ellenőrzés a független Állami Számvevőszékhez (ÁSZ). Ők ellenőrzik a pártok gazdálkodását, ráadásul nem is célszerűségi, hanem törvényességi szempontól – tette hozzá az igazgató.

Arra is rávilágított, hogy az ÁSZ nem egy erőszakszervezet, tehát nem úgy kell elképzelni egy ellenőrzést, hogy a számvevők golyóálló mellényben rárontanak a pártokra és lefoglalnak mindent. Éppen ellenkezőleg, ez egy előre bejelentett folyamat, előre megmondják, hogy mikor mennek és mikor kezdődik az ellenőrzés, illetve hogy mire lenne majd szükségük. Maga a törvény is együttműködési kötelezettséget állapít meg a pártok tekintetében.

Kovács István elmondta: eddig, a demokratikus Magyarország történetében a pártok mindig együttműködtek, rendelkezésre bocsátották az iratokat, illetve válaszoltak a kérdésekre. A mostani eset viszont példátlan, abból a szempontból, hogy a Jobbik nem hajlandó együttműködni.

A dolgok rendje ugyanis az, hogy az ÁSZ kiküldi az értesítőt a pártoknak, hogy mikor fog menni ellenőrzésre, ami aztán ott lezajlik, a kérdésekre válaszolni kell. Nem lehet azt csinálni, hogy “eldugjuk az iratokat, majd amikor látjuk, hogy ég a ház, akkor utána berohangálunk és akkor itt vannak”.

Felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik számára is már lassan tényleg a “lét a tét”, ugyanis az ügyészségnek meg van a joga, hogy a Jobbik megszüntetését kezdeményezze, keresetet adjon be erről a bíróságon. Ugyanakkor ez a legvégső eset – tette hozzá a szakértő.

Forrás: hirado.hu / M1 / Ma reggel