Nyilatkozatháború indult Botka bejelentése után

A baloldali ellenzéki pártok hétfőn csaknem egyöntetűen arról beszéltek, hogy sajnálják Botka László visszalépést – pedig közülük több is napi szinten vitatkozott a szocialisták miniszterelnökjelöltjével. A Jobbik szerint a szegedi polgármester lépésével nemcsak az MSZP, hanem az egész baloldal omlott össze. A Fidesz szerint nem hoz érdemi változást a szocialistáknál Botka visszalépése

„Megfutamodás. Számomra az árulás az, amit ez a két szegedi srác művelt. Harc helyett hazaköpni nem túl okos dolog” – ezt írta Botka László és Újhelyi István lemondására reagálva közösségi oldalán az MSZP-s Szanyi Tibor. Nem sokkal később pedig törölte, azzal indokolta, hogy kizárólag az emberek sorsával törődik. Az EP- képviselő egy másik fórumon is szókimondóan bírálta Botka László döntését.

Gréczy Zsolt a DK szóvivője szerint Botka László lemondása az általa győzelem stratégiájának nevezett politika teljes kudarcának beismerése.

A DK szóvivője szerint ők sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor nem teljesültek a céljai, de mint fogalmazott, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltjét egyre kevesebben fogadták el a demokratikus ellenzék vezetőjének és a szavazók is elfordultak tőle.

Az Együtt közleményében azt írta: tudomásul veszik Botka László visszalépését, és továbbra is hisznek abban, hogy minden választókerületben egyetlen demokratikus ellenzéki jelöltnek kellene indulni.

Fodor Gábor szerint rossz dolog, nehéz dolog ezt átélni mikor saját pártjából, kívülről, mindenhonnan támadják az embert, de hát ez egy ilyen műfaj.

A liberálisok vezetője is arról beszélt, hogy sajnálja Botka László visszalépését, ők azonban ettől függetlenül továbbra is tárgyalási alapnak tekint a szocialisták múlt heti együttműködési ajánlatát.

A Párbeszéd Magyarországért sajnálja Botka László mai lemondását, mindenki akinek fontos a kormányváltás ügye az nem örülhet annak, ha a legnagyobb kormánypárt miniszterelnök jelöltje bő fél évvel a választás előtt bedobja a törölközőt. A Párbeszéd társelnöke veszteségnek nevezte Botka László háttérbe húzódását, ugyanakkor egy új lehetőséget is lát az ellenzék számára a helyzetben.

Az LMP társelnöke úgy reagált: nem tartja feladatának az, hogy az MSZP belügyeivel foglalkozzon. Hadházy Ákos azt is mondta, hogy nyilvánvalóan lesznek ellenzéki pártok közötti együttműködések, de szerinte ezekről akkor kell beszélni, ha létrejöttek.

A Jobbik szerint nemcsak az MSZP omlott a mai napon össze, hanem a teljes baloldal. A Jobbik szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett. A párt szóvivője arról beszélt: éppen hogy Botka László és Újhelyi István ismerte el a döntéssel, hogy a szocialisták nem kormányváltást akarnak, hanem csak néhány helyet a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője úgy reagált, hogy Botka László távozása nem eredményez érdemi változást a szocialista párt politikájában.

Gulyás Gergely szerint függetlenül attól, hogy kilenc hónap alatt Botka László megbukott, a Magyar Szocialista Pártban ma szóba jöhető jelöltek közül mindenki a korábbi, Medgyessy, Gyurcsány Bajnai korszakban aktív szerepet vállalt képviselő.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben úgy fogalmazott: botrányos ügyei miatt nem meglepő a MSZP-s miniszterelnök-jelölt lemondása.

Dömötör Csaba, parlamenti államtitkár elmondása szerint Botka László nem egy különc szocialista volt, hanem ugyanolyan, mint bármelyik szocialista vezető. Korrupt és megszorítás mániás. Annyit tudott ajánlani, hogy megemeli az adókat, hogy megint a munkából élők húzzák a rövidebbet. Nem tudjuk ezek után kit fognak önök kiemelni a kalapból. Mintha Gyurcsány Ferenc feje búbját már most látnánk.

Az államtitkár azt is mondta: mindegy, hogy ki követi Botka Lászlót a miniszterelnök-jelölti pozícióban, a baloldalon minden változatlan. Úgy fogalmazott: nem tanulnak, nem felejtenek, és a maradék politikai csontokért ölik egymást.

Forrás: hirado.hu / M1 / Híradó