Nőtt a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 

Tovább nőtt a külkereskedelmi forgalom hiánya Szerbiában, az év első két hónapjában 748,9 millió eurót tett ki, az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 27,7 százalékos volt a növekedés – közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken.

A statisztikai hivatal adatai szerint a szerb külkereskedelmi forgalom 15,5 százalékkal nőtt január-februárban az előző év ugyanezen időszakához képest. Február végéig a külkereskedelmi forgalom összértéke 5,48 milliárd euró volt, ebből az export 2,37 milliárdot, az import pedig 3,11 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 64,2 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le. Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Oroszország és Magyarország, import szempontjából pedig Németország, Oroszország, Olaszország, Kína és Magyarország.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy Szerbia ipari termelése éves szinten 3,3 százalékkal emelkedett februárban, az év első két hónapjában pedig 6,9 százalékos volt az éves növekedés.