Nem fogod elhinni, kivel konferenciázott a Magyarországot támadó EP-képviselő

A bevándorláspárti Frank Engel a magyar kormány egyik leghevesebb brüsszeli kritikusának számít. Az elmúlt időszakban többször is élesen kikelt hazánk ellen, a tömeges migráció megállítása érdekében tett erőfeszítések miatt.

Az Európai Néppárt luxemburgi politikusa egy, a Demokratikus Koalíció (DK) pártalapítványa és az Európai Parlament (EP) frakciójának szervezésében megtartott budapesti konferencián vett részt idén májusban. A Frank Engel elsősorban a CEU-ügyben fejtette ki véleményét, ám a rendezvényt követő a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy a migráció meglátása szerint nem válság, hanem egy helyzet, amelyet meg kell oldani.

Ez összecseng a Gyurcsány Ferenc vezette párt elképzeléseivel is. A DK-elnöke 2015 szeptemberében, amikor a kerítés hiányában még több ezer migráns sátorozott Budapest szívében, a Keleti pályaudvarnál, több menekültet is befogadott szemlőhegyi luxusvillájába.

Engel az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó szakbizottságának tagjaként októberben azt javasolta, hogy jöjjön létre egy olyan Európai Uniós testület, amely egy kötelező és állandó migrációs kvótamechanizmusért felelne a kontinensen. A javaslat értelmében a testület a tagállamok beleegyezése nélkül osztaná szét az Európába érkező migránsokat.

Az EP-képviselő az M1-nek nyilatkozva elmondta: kompromisszum csak akkor lehetséges a kötelező kvóta ügyében, ha mindenki elfogadja, hogy ezt a kérdést közösen kell megoldani. A luxemburgi Keresztényszociális Néppárt politikusa úgy véli, hogy a többi között Magyarország sem akar részt venni abban, hogy közös megoldás szülessen.

Engel szerint 1250 ember érkezését észre sem vették volna Magyarországon. Szerencsétlen párhuzamot vont a kommunista időkkel, amikor úgy fogalmazott, hogy akkoriban még ennél is jóval több migráns érkezett az országba. Nyomatékosította: nem működhet tovább az, hogy egy ország senkit nem akar befogadni, mindenkinek részt kell venni a folyamatban.

Az EP-képviselő úgy látja, a menekültek befogadásának elutasítása, nem európai magatartás. „Nem lehet európai ország az, amelyik nem fogad be migránsokat. Mindannyian migránsok voltunk. És továbbra is migránsok maradunk” – fogalmazott.

El nem lehet képzelni, hány ember él Luxemburgban, akinek magyar neve van. Mert 1956-ban befogadták azokat, akik a gonosz elől menekültek – említette a luxemburgi EP-képviselő. Persze, ők magyarok voltak és nem afrikaiak, de „ki vagyok én, hogy különbséget tegyek egy szükséget szenvedő magyar vagy egy afrikai között”?

Forrás: hirado.hu