Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós integrációs törekvéseit

Az ukránok két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat, és durván megsértették az EU-val kötött társulási megállapodást, ezért nem támogatjuk az ukránok integrációs törekvéseit – jelentette ki Szijjártó Péter az európai uniós és a keleti partnerségi országok találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az ukránok két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat, és durván megsértették az EU-val kötött társulási megállapodást.

„Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás kimondja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait folyamatosan tiszteletben kell tartani. Ezzel teljes mértékben ellentétes mindaz, amit az ukránok megtettek az új oktatási törvény elfogadásával” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető közölte: Magyarország hátba szúrásként élte meg ezt a döntést, „a kárpátaljai magyarságot nem fogjuk feláldozni a világpolitika oltárán”.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, folyamatos pozitív visszajelzéseket kell adnia az Európai Uniónak az úgynevezett keleti partnerországoknak, a velük való együttműködés ugyanis a közösség politikai, gazdasági, energetikai és biztonsági érdeke.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar álláspont szerint az EU csak akkor tudja visszaszerezni az elvesztett versenyképességét, csak akkor tud erős lenni, ha „minél több szövetségest, stratégiai partnert és barátot tud szerezni”.

Hozzátette, Magyarország határozottan támogatja a bővítési folyamatot, mert minél több ország alkotja az Európai Uniót, az annál erősebb.

Szijjártó Péter azt mondta, Ukrajna döntési helyzetben van, ugyanis ha számára valóban fontos az európai és euroatlanti integráció kérdése, akkor eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek. Vissza kell vonnia a kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt. Ez esetben újra számíthat Magyarország hangos támogatására, addig azonban nem – szögezte le.

Forrás: hirado.hu  MTI