Magyarország kitart amellett, hogy uniós támogatást kér a kerítéshez

Lázár János ismertette az EB illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a kerítés költségeinek felét az unió állja.

Ismertetése szerint a magyar kerítés üzemeltetéséhez és kiépítéséhez nyújtandó támogatáskérésre Dimitrisz Avramopulosz válasza az volt: nem tartják indokoltnak a kerítést és Magyarország segítését annak megépítésében, a migrációs extrakiadások vonatkozásában.

Lázár János a kormány megdöbbenéséről számolt be a válasz kapcsán, mondván: a határzár fékezte meg más kerítésekkel együtt azt az illegális migránsáradatot, amely 2015-ben áthaladt a Balkánon. A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen.

A miniszter kijelentette: az európai együttműködés kultúrájához méltatlan, hogy megfosztanak bennünket a számunkra jogos támogatások lehetőségétől.

Lázár János kettős mércének ítélte azt, hogy míg más országok, például Bulgária, akár kerítésépítéshez is támogatást kaphattak, az EB csak a migránsok beengedését akarja támogatni. Mi kitartunk amellett, hogy a kerítés a megoldás, nem a migráció megszervezéséhez, hanem a megállításához kérünk segítséget – közölte.

Arról is beszámolt: Brüsszel és Budapest viszonyát befolyásolja még idén, hogy várhatóan az Európai Bizottság ismét a már Európában lévő migránsok szétosztását és további 50 ezer idetelepítését kezdeményezi. Hangsúlyozta: mindez ellentétes az unió értékeivel.

Forrás: hirado.hu / MTI