A magyar kormány kiáll Tusk nyilatkozata mellett

A magyar kormány egyetért Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vitaindítójának megállapításaival – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

A bevándorlás ügye megosztja Európát

Lázár János fontosnak nevezte, hogy két év után először elhangzott: a kötelező kvóta megosztó és alkalmatlan eszköz a migrációs krízis kezelésére. Bírálta, hogy az Európai Bizottság messze túllépve hatáskörét „betámadta” Donald Tusk nyilatkozatát és olyanok szólaltak meg, akik képtelenek kezelni a válságot.

A bevándorlás ügye megosztja Európát, az unió egyik része támogatja a bevándorlást, míg a másik része ellenzi a kötelező kvótát – közölte a tárcavezető.

Súlyt ad a magyar kormány szavának a nemzeti konzultáció

Magyarország elutasítja a bevándorlást könnyítő intézkedéseket – mondta a miniszter az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Soros-tervet elutasító határozat  kapcsán. A tárcavezető azt is kiemelte: a magyar kormány szavának súlyt ad, hogy 2,349 millió választó véleményét képviseli, akik a nemzeti konzultációban véleményt nyilvánítottak Soros György hatpontos tervéről.

A tárcavezető a 106. Kormányinfón bejelentette: a V4 tagországok összesen 36 millió euróval segítik Olaszországot az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Az EU-nak nem dolga az amerikai döntés minősítése

A magyar kormány álláspontja szerint az Egyesült Államoknak joga van Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet, az Európai Uniónak pedig nem az a dolga, hogy az Egyesült Államok elnökének döntését minősítse, hanem hogy a saját álláspontját kialakítsa – közölte Lázár János.

A magyar kormány az amerikai döntés után sem változtat közel-keleti álláspontján, amelynek alapján kiegyensúlyozott kapcsolatot tart fenn minden féllel – tette hozzá a miniszter.

Az állam kártalanítja a Czeglédy-ügy károsultjait

Az állam kifizeti a Czeglédy-ügyben károsult diákok követelését, majd azt érvényesíteni fogja Czeglédy Csabával és „bűnszervezetével” szemben – mondta Lázár János.

A politikus példátlannak nevezte az ügyet, mert a ma már előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője és „bűnszervezete” – a gyanú szerint 3 milliárd forintos csalást elkövetve – visszaélt az iskolaszövetkezeti rendszerben dolgozó diákok jóhiszeműségével.

A kormány napelemparkok létesítését ösztönzi

Megkönnyíti a földhasználati szabályokat a kormány annak érdekében, hogy ösztönözze a mezőgazdasági érdekeltségeket napelemparkok létrehozásában – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János jelezte: 0,5 megawattos kiserőművekről van szó 1 hektáros területeken, az állam pedig kötelezően átveszi a megtermelt áramot.

Lehetőség lesz kedvezményes hitel bevonására, és arra bíztatják az érintetteket, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek.
A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben, cél, hogy az áramszükséglet egyik felét Paks termelje, a másik felét pedig naperőművek.

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar érvelést a multik erőfölényével kapcsolatban

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar álláspontot a multinacionális cégek erőfölényével kapcsolatban – közölte Lázár János, aki szerint “fényes magyar győzelem” született az uniós a pilot eljárásban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a brüsszeli döntés a napi fogyasztási cikkeket áruló, nettó 100 milliárd forint feletti árbevételt meghaladó vállalkozásokat érinti, esetükben automatikusan erőfölényről van szó.

Jelezte azt is, hogy a szabályozást a Gazdasági Versenyhivatalnak kell alkalmazni, a lépés segít védeni a fogyasztókat és a nemzeti érdekeket.

Forrás: hirado.hu / MTI