A kormány válaszolt az Európai Bizottságnak

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban – jelentette be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar szabályozás szerint a civil szervezeteknek be kell jelenteniük ha 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak egy év alatt, továbbá a támogató személyét és székhelyét, ha az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtott. Az államtitkár kijelentette, hogy alaptalan az Európai Bizottság (EB) felvetése, a magyar törvény nem sért sem uniós, sem nemzetközi jogot.

Völner Pál szóvá tette, hogy a civil szervezetek, a migránskvóta és a CEU miatt folyó kötelezettségszegési eljárásokban rövidített határidőt vár el az EB a magyar kormánytól. Brüsszelben Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület alelnöke találkozott Soros György üzletemberrel. Mi több, az alelnök tájékoztatta az eljárásokról egy „anarchistának tekinthető pártocska” – a Momentum – egyik vezetőjét, Fekete-Győr Andrást. Ez pedig sérti az Európai Unió jogát, hiszen a EB a tagállamok kormányaival tárgyal, nem belpolitikai szereplőkkel – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: nem igazak azok a felvetések, amelyek szerint orosz mintára azt tervezik, hogy ügynökként tartanák nyilván a külföldről finanszírozott sajtót, a magyar kormány egyébként sem orosz, hanem nyugati példákat követ. A magyar kormány nem lépte túl a kereteket, egyes uniós szereplők azonban túlmentek a lehetőségeiken, és veszélyes az a befolyás, amelyet egy milliárdos spekuláns gyakorol az EU-ra – jegyezte meg Soros Györgyre célozva az államtitkár.

Forrás: hirado.hu / MTI