A kormány nem támogat semmiféle fellépést Lengyelországgal szemben

Lázár János a sajtótájékoztatón kijelentette: a magyar kormány nem támogat semmiféle uniós fellépést Lengyelországgal szemben.

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról – mondta Lázár János, úgy értékelve, hogy az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

A miniszter közölte: Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse. Kérdésre tudatta: Orbán Viktor miniszterelnöknek kormányzati felhatalmazása van arra, hogy ha szükséges, vétózzon az eljárás ügyében az Európai Tanácsban.

Azzal kapcsolatban, hogy Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a V4 megnyerte az EU-val folytatott vitát a migrációs politikáról, Lázár János azt mondta, „ez egy lengyel hölgyhöz méltó, tiszteletreméltó optimizmus”, ő ugyanakkor azt tapasztalja, hogy az Európai Bizottság hétről hétre próbálkozik újabb elképzelésekkel.

Forrás: hirado.hu / MTI