Kártalanítják a Czeglédy-ügy károsultjait

A Hirado.hu információi szerint a kormány mai ülésén döntöttek arról, hogy kártalanítják a Ceglédy- ügy károsultjait. Információnkat a Kormányzati Tájékoztatási Központ is megerősítette.

Nagy összegű tartozások fedezetének elvonása miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda még novemberben indított újabb nyomozást a költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a már előzetesben ülő szocialista Czeglédy Csaba cégcsoportjainál.

Czeglédy cége, a Human Oprator Zrt. jó fél évig működött úgy, hogy a folyószámláján papíron egy fillér sem volt. Így kerülték el, hogy a tartozásokat végrehajtással behajtasák tőlük. Egy egészen abszurd, kifizetetlen üzleti tranzakció miatt hiába ítélkezett a bíróság, és hiába adták ki a jogos követelőnek a végrehajtást, annak a mai napig nem sikerült a pénzéhez jutnia. Ezért feltehetően a Czeglédy-hálózat több meghatározó szereplője is összejátszott, a Human Operator számláit vezető banktól, a munkaerő-kölcsönző cég partnereiig.

Később az is kiderült, hogy a Human Operator Zrt.-t minden fontos helyre becsatornázták a megfelelő információáramlás érdekében. A felügyelőbizottságon keresztül egyenes volt az út a cég bankjához vagy bankjaihoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, a Pesti Srácok által kiderített összefonódások alapján pedig az is egyértelmű, hogy a szocialistákhoz is. Gyurcsány emberei ott voltak az iskolaszövetkezetekben, de még a fontos partnercégnél is.

A cég nem csupán a diákokat nem fizette ki, a károsultak között ugyanis nyugdíjasok is vannak. A hatszáz károsult kétharmadát közvetlenül fizette a Human Operator a Magyar Hírlap információi szerint, egyharmadukat azonban különböző, Czeglédyék érdekkörébe tartozó iskolaszövetkezetek alkalmazták. Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a napilapnak úgy nyilatkozott, több olyan nyugdíjas munkavállalóval is találkoztak, akik valamelyik iskolaszövetkezettel álltak közvetlen jogviszonyban.

Megerősítette információnkat a Kormányzati Tájékoztatási Központ is. Közlésük szerint a kormány fontosnak tartja, hogy az úgynevezett Czeglédy-ügyben a diákok és más érintett munkavállalók önhibájukon kívül ne szenvedjenek kárt”. Ezért a kormány szerdai ülésén döntést hozott a kártalanítási folyamatról, amelynek részletei rövidesen megjelennek a Magyar Közlönyben – áll a tájékoztatóban.

Forrás: hirado.hu