A józan ész talaján maradva kell megoldani Európa problémáit

Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe – mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió bővítése –, és ezeket érzelmi alapon nem, csak a józan ész talaján lehet jól megoldani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KeK) keddi minszki kormányfői csúcstalálkozóján elmondott felszólalásában, amelyről utána telefonon számolt be az MTI-nek.

„A komoly problémákból kifolyólag komoly viták zajlanak Európában a kontinens jövőjéről, ami természetes, hiszen sok-sok szuverén országnak fontos kérdéseket kell megoldania. A baj az, hogy ezek a viták nagyon hamar érzelmiekké válnak, ezáltal elvész annak az esélye, hogy a kontinens szempontjából jó eredményekkel záruljanak” – tette hozzá.

Közép-Európának a józan észt kell képviselnie, ennek talaján kell tartania a vitákat, mert ez az egyetlen módszer arra, hogy a térség biztonságát garantálni tudja a fentebb említett három területen – szögezte le a miniszter, aki a magyar kormányt képviselte a csúcstalálkozón.

A Közép-európai Kezdeményezés idei soros elnöke Fehéroroszország, ezért rendezték a csúcstalálkozót Minszkben.

Az ülésen elfogadták a KeK következő három évre szóló akciótervét, amelyben a migráció, a gazdaság és az EU-bővítés kiemelt területként szerepel.

„Közép-Európának ezekben a vitákban keménynek kell lennie, hangosan kell képviselnie saját józan álláspontját, ugyanis amíg a migráció vonatkozásában a kontinens nyugati fele – érzelmi alapon – akarja szervezni a migrációt, addig a kontinens középső fele – a józan ész talaján – meg akarja azt állítani, ugyanis megállítani kell, nem pedig szervezni, mert nagyon komoly veszélyt jelent” – szögezte le Szijjártó Péter. „Elnézve az afrikai és a közel-keleti folyamatokat, sajnos úgy tűnik, hogy az Európába irányuló migráció tartalékai kimeríthetetlenek. De a térség – benne Magyarország – már bebizonyította, hogy meg lehet állítani az illegális migrációt” – mondta.

A gazdaság területén is a józan ész talaján kell állni, világosan kell látni, hogy csak azok az országok tudnak versenyképesek lenni, amelyekben az adók alacsonyak. Magyarország és a közép-európai országok ebből a szempontból nagyon jól teljesítenek.

„Nem szabad engednünk, hogy a kontinens nyugati feléből bárki arra kényszerítsen bennünket az adók harmonizálásának jelszavával, hogy adókat emeljünk. A közép-európai országok azért tudtak adót csökkenteni, mert lakói szorgalmasan dolgoztak, és kormányaik pénzügyileg fegyelmezettek. Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az adómeghatározás joga nemzetállami hatáskörben maradjon” – jelentette ki a miniszter.

A józan ész talaján kell állnia Közép-Európának az Európai Unió bővítése ügyében is.

„Ugyanis ha nem tudjuk tovább bővíteni az EU-t a Nyugat-Balkán irányába, nem tudjuk felgyorsítani ezt a folyamatot, akkor az Közép-Európa számára nagyon komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni a nyugat-balkáni feszültségek miatt” – szögezte le Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia képviselője a csúcstalálkozón külön tárgyalt Nebojsa Stefanovic szerb miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akivel a következőkben állapodott meg: a két ország felgyorsítja a munkálatokat, hogy jövő tavasszal meg tudják nyitni a Bácsszentörgy és Rasztina (Hadikfalva) közötti határátkelőhelyet, valamint abban, hogy jövőre elkezdik a Kübekháza és Rábé közötti határállomás megépítésének munkáit.

Forrás: hirado.hu / MTI