Indokolt a Stop Soros törvényjavaslat célja

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés úgy dönthet, hogy az illegális bevándorlást támogató szervezeteket regisztrálja, külföldi forrásaikat megadóztatja, a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő mecénásokat pedig akár ki is tilthatja a schengeni határokról.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint „nem cél-, hanem eszközvitát lehet folytatni a törvényjavaslat kapcsán”. Ugyanis a cél Magyarország függetlenségének a védelme, ami teljes mértékben legitim és indokolható – nyilatkozta a szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Az új kihívások új eszközökért kiáltanak„Arról, hogy ezt a célt milyen eszközökkel éri el a jogalkotó – milyen mértékű regisztrációt kíván meg, hogyan alkalmazza a kiutasítást és az idegenrendészeti távoltartásnak az intézményét – lehet vitázni, ezért is van most társadalmi vitán a javaslat – mondta Szánthó Miklós.

Hozzátette: jelenleg, a 21. század elején, az állami szuverenitás egy új típusú kihívással szembesül, létrejöttek olyan multinacionális, nemzetközi politikai, illetve civil hálózatok, amelyek megpróbálják befolyásolni az állami döntéshozatalt.

Ezen új kihívások új eszközökért kiáltanak az állami szabályozó részéről, ezért indokolt és legitim a Stop Soros törvényjavaslat célja és háttérgondolata – közölte.

Önkéntes regisztrációt vár el a kormány

A kormány az illegális migráció szervezésében részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek regisztrációs kötelezettségét kezdeményezte, önkéntes alapon. Ha ezt nem teljesítik, megbírságolhatók lennének, a külföldi támogatásaik után 25 százalékos illetéket kellene fizetniük – amelynek összegét a határvédelemre költenék –, valamint idegenrendészeti távoltartást alkalmaznának velük szemben.

A szakértő szerint a törvényjavaslat jogkövető magatartást vár el, ha valaki a törvényi előírásokat nem tartja be, azokkal szemben a hatóságoknak szükséges fellépniük.

A törvényjavaslatot még nem nyújtották be az Országgyűlésnek, valószínűleg ezért nincs még nemzetközi visszhangja sem – vélekedett Szánthó Miklós. Hozzátette: az első szervezetek, amelyek Brüsszelhez rohannak majd, valójában a nyílt társadalom eszmerendszerének a nevében szeretnék valahogy a nemzeti szuverenitást és alkotmányosságot letörni Magyarországon.

Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió 180 perc