Ha nem olvasott még ma jó híreket, nem nézte a kormányinfót – ezzel Ön is jól fog járni!

A Kormányinfók indulása óta önöknek az együtt töltött 200 óra lehetett nehéz, nekem a kérdések – utalt a 100. Kormányinfón az elmúlt időszakra Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint elmondta, a neki szegezett összesen 9980 kérdés közül a 444.hu tette föl a legtöbbet – egy esetben egymás után ötvenkettőt.

A miniszter a kormány nevében köszönetet mondott az együttműködésért és a figyelemért az újságíróknak, illetve a Kormányinfókat élőben követőknek is. Mint hangsúlyozta, a miniszterelnök 2015 tavaszán azzal a szándékkal indította útjára a rendszeres kormányzati sajtótájékoztatókat, hogy a kormány a munkájáról korrekt és átlátható információkat nyújthasson.

A V4 együttműködés létrehozása az elmúlt 7-8 év legnagyobb sikere

A miniszterelnök több kormányzati munkatárssal Erdélyben tett körutat. A kormányzati munkában nem jellemző hosszúságú útnak a tanulsága, hogy érdemes nekünk, magyaroknak együttműködnünk egymással – tért át a miniszter az aktualitásokra. Ez az együttműködés azonban senkit nem zár ki, mi nem mások fölött szeretnénk győzelmet aratni, hanem másokkal együtt szeretnénk győzelemre vinni Közép-Európát – fűzte hozzá Lázár János, kiemelve, hogy a V4 együttműködés létrehozása az elmúlt 7-8 év legnagyobb sikerének tekinthető.

Aki velünk, magyarokkal közös munkát vállal a térség érdekében, az maga is erősödik – fogalmazott, hozzátéve: a kormány azt szeretné, ha a Kárpátalján, Romániában és Szerbiában élők is csatlakoznának, „a szomszédokkal együttműködve szeretnénk megerősíteni Közép-Európát”.

21 milliárdos óvoda- és bölcsődefejlesztés a határainkon túl

Az erdélyi látogatás konkrét nemzetpolitikai eredménye egy 21 milliárd forintos óvoda- és bölcsődefejlesztési program, amelyet szerdán fogadott el a kormány – közölte a miniszter. Mint elmondta, 2016-ban a Kárpát-medencében, hazánk határain túl 48 ezer magyar gyerek járt óvodába és bölcsődébe, a kormány célja az, hogy ez a szám néhány év alatt elérje a hatvanezret.

A fölújítási támogatás 1600 intézményt érint. A kormány az első ütemben 17 milliárdot költött el erre, most pedig 21 milliárdra vállaltunk kötelezettséget – jelezte a miniszter –, „hogy minden család számára megadasson, hogy gyermeke magyar nyelvű bölcsődébe, óvodába járhasson”. Magas színvonalú szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani – tette hozzá.

Csak Málta teljesítette a rá kiszabott kvótát

A miniszter arról is beszélt, hogy Jean-Claude Juncker, az EB elnöke és a V4-ek miniszterelnökei az októberi Európai Tanács-ülés előtt munkavacsorát tartanak.

Kijelentette: megbukott a kötelező bevándorlóelosztási kvóta. Noha az Európai Bizottság győzelmet hirdetett a kötelező kvótáról, „a valóság az, hogy a kvóta megbukott, mert egyedül Málta teljesítette a rá kiszabott kvótát” – szögezte le a tárcavezető, felhívva a figyelmet arra, hogy kötelezettségszegési eljárás ugyanakkor csak három tagállammal szemben indult.

Azt is közölte, megkezdődött a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációs kérdőívek kiküldése. A nemzeti konzultáción minden választónak lehetősége lesz véleményt nyilvánítani, a kormány csak akkor tud eredményt elérni, ha a választók vele együtt dolgoznak – fogalmazott.

Együttműködési megállapodás a Magyarországi Református Egyház és az állam között

A Magyarországi Református Egyház és a kormány együttműködési megállapodást kötött, újraalkotva és megerősítve az 1998-as szerződést a a református egyház és az állam közti viszony alapelveiről.

A magyar állam fontos szövetségesnek és partnernek tekinti a Magyarországi Református Egyházat – jelentette ki Lázár János.

Segít a kormány a diákoknak a Czeglédy-ügyben 

A kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét – közölte a miniszter. Mint beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, vizsgálja meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) kérését a Czeglédy-ügyben, és lehetőség szerint segítsenek a károsult diákoknak.

A DiákÉSZ levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kövér László házelnökhöz azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt.

A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte Lázár János.

Forrás: hirado.hu