Gulyás Gergely: a durvaságra keményen, de nem durván kell válaszolni

Felkészült a durva kampányra, amelyben az ellenzéki pártok mellett egy harmadik erővel, a Soros György által támogatott hálózattal szemben ugyancsak meg kell védeniük a kormányzás eredményeit – fejtette ki Gulyás Gergely a Magyar Idők szombati számában. Hozzátette, az ellenzéki durvaságokra keményen, határozottan, de nem durván kell válaszolni.

Gulyás Gergely október 2-tól váltja Kósa Lajost a Fidesz országgyűlési frakciójának élén.

A politikus a választási kampányról kifejtette: “A Demokratikus Koalíció és a Jobbik szélsőséges pártok, a durva stílus önazonosságuk alkotóeleme. A többieknél pedig ugyanez az ellenzéken belüli háziverseny és a politikai számítás következménye. A politikai számításé, mert ők is tudják, ha érdemben vetjük össze a balliberális oldal máig ható károkat okozó országlását a 2010 óta tartó kormányzás teljesítményével, akkor a balliberális oldal pártjainak legjobb, ha ki sem jönnek az öltözőből.”

Aláhúzta, a 2002-es választás tanulsága az volt, hogy a jó kormányzati teljesítmény segítség a jó választási eredmény eléréséhez, de önmagában nem elegendő a győzelemhez. “Ezt a leckét megtanultuk, és tudjuk, hogy világossá kell tennünk: milyen eredményeket értünk el az elmúlt hét évben, hogy milyen veszélyek fenyegetik Európát és benne Magyarországot” – mondta.

A Jobbik teljesen hiteltelenné vált Gulyás Gergely szerint

Az ellenzékről leszögezte: bármilyen is legyen az ellenzék állapota, ha valaki elhiszi, hogy a választást már megnyerte, az jó eséllyel el fogja veszíteni. Úgy vélte, a tőlük jobbra álló ellenzék, a Jobbik teljesen hiteltelenné vált, amikor a pénz- és hatalomszerzés érdekében elkezdte átmaszkírozni magát valamilyen ideológia, elvek és értékek nélküli középpárttá. Hozzátette, míg a Jobbikban legalábbis látszategység van, a baloldalról ez nem mondható el. “Ott ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint 2010, illetve – a Gyurcsány-párt kiválásával – 2012 után. Ez részben az indokolt és jogos erkölcsi megsemmisülés következménye, amely a 2002 és 2010 közötti, az országot tönkretevő kormányzati politika miatt állt elő. Részben pedig annak folyománya, hogy a baloldal elemeire esett szét, kisebb-nagyobb pártokra szakadt, s ezek vezetői egymást talán még jobban utálják, mint bennünket” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e a Fideszt az utolsó pillanatban elsöprő valamilyen atombomba Simicska Lajos arzenáljában, kifejtette: “(…) nem tudom elképzelni, hogy Simicska bármilyen formában befolyásolni tudná a magyar politikát túl azon, amit már elért. Ez pedig nem kevés. A Jobbik az ő politikai bosszúhadjáratának eszközévé vált, ami nem kis teljesítmény, hiszen a pillanatnyi állás szerint az ország második legnagyobb pártját sikerült megszereznie. Ezt a pártot nyilván saját céljai érdekében fogja harcba indítani, de nem hiszem, hogy ennél nagyobb, meglepetésszerű befolyást tudna gyakorolni a választásokra.”

„A cél, hogy 2018-ban is Orbán Viktor alakíthasson kormányt”

A választások várható eredményéről elmondta, semmiképpen sem tűzne ki olyan célt a választásokon, amely a kormánypárti többség mértékére vonatkozik. “A mi célunk és szerintem az ország érdeke az, hogy 2018-ban is Orbán Viktor alakíthasson kormányt, amelyhez száz parlamenti mandátum szükséges” – tette hozzá.

Közölte, a következő kormányzati ciklusban az eddigi eredményekre építve szeretnék folytatni az ország megerősítését és a nemzetegyesítés határokon átívelő programját. Elmondta, a kormány számos vállalása túlmutat egy-egy kormányzati cikluson. “Ez igaz arra, hogy megvédjük a határainkat és a kultúránkat, de igaz a munkahelyteremtésre és a gazdaságélénkítésre is. 2010-ben azt mondtuk, tíz év alatt egymillió munkahelyet szeretnénk, és hét év után időarányosan teljesítettük az ígéretet, pedig akkor kevesen hitték, hogy valóra válható” – mondta Gulyás Gergely.

Forrás: MTI