Felső korlát nélküli betelepítési kvóta

390 igen szavazattal, 175 ellenében november 16-án elfogadta az Európai Parlament a Dublini Rendelet módosító javaslatát. Az állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvóta bevezetését lehetővé tevő dokumentumot Szanyi Tibor, MSZP-s és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP képviselője is megszavazta.

A DK másik EP képviselője, Niedermüller Péter már a szakbizottsági ülésen is igent mondott a javaslatra.

„A Bizottság, az már önmagában elfogadta az Európai Parlament álláspontját, és csak azért kellett egy megerősítő szavazást tartani az Európai Parlament plénuma előtt, ahol vita nem volt, csak egy szavazás ugyanarról a dokumentumról, amit a LIBE elfogadott, azért, mert kellő számú képviselő jelezte azt, hogy nem ért egyet a szakbizottságnak az állásfoglalásával” – nyilatkozta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Régóta terítéken volt a Dublini Rendszer reformja

Miután összegyűlt a szükséges 76 aláírás, kiírták a szavazás időpontját. Ezután találkozott Soros György, amerikai tőzsdespekuláns Cecilia Wikströmmel. Bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy miről egyeztettek, a szakértő szerint az elfogadott rendeletben jól látszik, hogy a szabályokat Soros György elképzeléseihez nagyon hasonlóan alakították.

„A Dublini Rendszernek a reformja már régóta terítéken van az uniós intézményekben, és az látszik, hogy Soros György elképzelései lépésről-lépésre megvalósulnak az uniós intézményekben” – nyilatkozta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője.

„Először az Európai Bizottság fogalmazott meg olyan javaslatokat, amelyek egyértelműen bevándorláspárti álláspontot képviselt és a Soros-tervben is le vannak írva” – tette hozzá.

Megvonhatják az uniós forrásokat

A Dublini Rendelet módosítása szerint már nem az a tagállam lenne felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik, hanem az ország GDP-je és lakosságszáma szerint osztanák szét a bevándorlókat és csak utána folytatnák le a menekültügyi eljárást, amelyben a migráns állíthatna egy sorrendet azokról az országokról, ahová a legjobban szeretne menni.

Amelyik tagállam nem veszi ki a részét a migránsok átvételéből, attól megvonhatják az uniós forrásokat. A migránsok automatikus elosztása a kötelező, felső létszámhatár nélküli kvóta, a betelepítést elutasító országok megbüntetése a Soros György által korábban megírt javaslatcsomagban is szerepel.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az Európai Parlament megszavazta a módosító indítványt.

„Nem meglepő természetesen az eredmény, hiszen tudjuk, hogy az Európai Parlamentben balliberális többség van, ráadásul egyébként a Néppártból is több delegáció támogatta ezt az ügyet. Azért hangsúlyozandó, hogy a magyar képviselők közül a Fidesz-KDNP képviselői ellene szavaztak már a bizottsági vitában, illetve az Európai Parlamentben is” – hangsúlyozta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Soros személyesen is felszólalt a konzultáció ellen

A szavazás utáni napokban Soros György személyesen is felszólalt a Nemzeti Konzultáció ellen. A Financial Times című lapban tételesen tagadta, hogy létezne Soros-terv és azt is, hogy befolyással bír a brüsszeli döntéshozatalra, annak ellenére, hogy Wikströmmel történt találkozójának fotója bejárta a világsajtót.

Legfrissebb interjújában pedig azt mondta, hogy eljött az ideje, hogy az EU többi tagállama felszólaljon a magyarországi belpolitikai helyzet miatt. Soros György a Financial Timesnak adott interjújában cáfolta 2015-ös írását, ugyanis szerinte egymillió helyett elég 300 ezer bevándorlót is befogadni.

Sok feladat vár a magyar kormány képviselőire

Azt is tagadta, hogy le akarta bontani a határvédelmet biztosító kerítést, holott korábban úgy fogalmazott: „a mi tervünknek a menekültek védelme a célja, és a nemzeti határok
jelentik az akadályt”.

Akkor hozzátette azt is: „azok az országok, amelyek határkerítést emelnek, önző migrációs politikát folytatnak”. A Nézőpont Intézet elemzője szerint azonban már az Európai Parlamentben is bebizonyosodott, hogy létezik Soros-terv.

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta: a magyar kormány képviselőire és a V4-ekre is sok feladat vár a kötelező kvótával kapcsolatban a következő hetekben.A kötelező kvóta mellett Brüsszel annak ellenére kitart, hogy az Európai Unió közvélemény-kutatása szerint a magyarok 76 százaléka szeretné, ha a Brüsszel a jelenleginél erőteljesebb választ adna a migrációs válságra.

Forrás: hirado.hu / M1 Unió28