Felháborodást keltett a néppártosodó Jobbik képviselőjének kijelentése

Felháborodást keltett Debrecenben a Jobbik egyik önkormányzati képviselője, amikor az egyik iskola diákjának feltételezett etnikai hovatartozására tett megjegyzést. A képviselő-testületi ülésen ösztöndíjak odaítéléséről döntöttek, amikor a Jobbikos Ágoston Tibor kifakadt, mert szerinte az egyik jelölt diáknak nem járna támogatás. Ekkor mondta azt, hogy az Arany János Tehetséggondozó Program helyett, akkor inkább hívják „Rostás Winnetou” programnak a felzárkóztató programot.

Az Arany János Tehetséggondozó Programra jelentkező fiatalokról alakult ki vita a debreceni közgyűlés legutóbbi ülésén. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek továbbtanulásához anyagi támogatást nyújtson. A Jobbik önkormányzati képviselője, Ágoston Tibor a közgyűlési vitában azt mondta, hogy a két jelentkező közül az egyiket nem kellene támogatni, mert nincs meggyőződve arról, hogy érdemes az ösztöndíjra.

Majd felszólalását a képviselő egy sokakat megbotránkoztató mondattal folytatta. A következőket mondta: „Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winetou lesz a neve és felzárkóztató program.”

Nem ez volt az első eset, hogy szégyenteljesen fogalmazott a jobbikos

„Legszívesebben nem hallottam volna ezt az utolsó mondatot, megmondom őszintén” – reagált erre Papp László. Debrecen fideszes polgármestere azonnal visszautasította a jobbikos politikus megjegyzését. Reagálásában úgy fogalmazott: a város mindenkinek segítséget nyújt, etnikai hovatartozástól függetlenül és soha nem vizsgálják, hogy ki honnan származik.

Ágoston Tibornak nem ez az első botrányos kijelentése. 2014-ben a II. világháborús katonai emlékműnél elmondott beszédében a holokausztra utalva a “holokamu” kifejezést használta.

A párt debreceni frakciója egy közleményben határolódott el Ágoston Tibor mostani kijelentésétől. Úgy fogalmaztak: a debreceni Jobbik belső vizsgálatot indít a képviselő közgyűlésen elhangzott kijelentései kapcsán, szerintük az eljárásnak következménye lesz.

Forrás: hirado.hu / M1