Terrorveszély Budapesten: a hatóságok kezelik a helyzetet

Erősíthetik a közterületeken a biztonságérzetet az ünnepek alatt a védelmi készültség látható elemei, a biztonsági akadályok és a fegyveres őrség – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 csatorna műsorában.

Kiemelte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a terroristák nem merészkednek a szigorúbban őrzött területekre. Sajnálatosnak nevezte viszont, hogy Európa-szerte mindenki jobban fél, mint 5-10 éve, a kontinens egyes területei pedig egyre kiszolgáltatottabbak. Felidézte, hogy a Londonban úgy tört ki a terrorveszély miatti pánik pénteken, hogy valójában semmilyen terrorcselekmény nem történt.

Kalamár Hajnalka pszichológus a műsorban elmondta, hogy a bizonytalanságkeltés a pszichológiai hadviselés része, amely akkor győz, ha a félelem állandósul. Hangsúlyozta, hogy a bizonytalanság a legerősebb stresszfaktor, az állandósuló aggodalom az egészségszintet és az életminőséget rombolja.

Kifejtette, hogy félelem állapotában akár 50 hormon működése változhat meg pillanatok alatt, ami a szervezetet rendkívüli mértékben terheli, és ahogy az egyén, úgy a társadalom egészsége is károsodhat. A pszichológus szerint a bizalmatlanság egyértelműen az utóbbi jele.

Kalamár Hajnalka szerint a tudatalatti félelem társadalomszintű hatása az is, hogy az emberek közösségi tereken, tömegrendezvényeken óvatosabbak, érkezéskor feltérképezik a kijáratot és a menekülő utakat. Kitért arra, hogy a szorongást a sokkoló hírek is erősítik, ezért óriási a média felelőssége, ugyanakkor a fiatalokat meg kell tanítani a világból érkező információk kezelésére.

Forrás: hirado.hu / MTI