Eljelentéktelenedett az MSZP, hiteltelen a Jobbik udvarlása a balliberális tábornak

Az elemző szerint már egyértelművé vált, hogy a Jobbik mérséklődése csupán kampányfogás, a párt politikusaira továbbra is jellemző a rasszizmus és az antiszemitizmus. Deák Dániel az interjúban felidézi a párt politikusainak az elmúlt napok során felszínre került antiszemita megnyilvánulásait, hozzátéve, hogy a Jobbik utánpótlásától sem idegenek ezek a szélsőségek.

Erre bizonyíték szerint Magvasi Adrián, a párt XIII. kerületének országgyűlési képviselője, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy „a nemzeti radikalizmusból csak golyóval lehet kilépni”. Az elemző szerint sokat mond az is, hogy a botrányok ellenére a párt vezető politikusai nem hajlandók bocsánatot kérni. A párt így hiteltelen, nem várható tehát, hogy tömegek vándoroljanak át a baloldali pártoktól a Jobbikhoz.

Deák Dániel szerint ugyanakkor a legnagyobb bajban az MSZP van. Az egykor a baloldalon egyeduralkodónak számító politikai erő mára egy eljelentéktelenedett, belső problémák sorával küzdő párt lett, amely a többi balliberális alakulat számára nem partnernek, hanem levadászandó zsákmánynak számít.

Az elemző hangsúlyozza, mivel sem a Jobbik, sem a balliberális pártok nem vehetők komolyan, a kötelező betelepítési kvóta elleni harcban sem lehet számítani rájuk, ezért van minden eddiginél nagyobb jelentősége a nemzeti konzultációnak, amely erős válasz lehet az Európai Parlament ezzel kapcsolatos döntésére.

Forrás: hirado.hu / Magyar Hírlap