Elfogadták a Soros-terv végrehajtása elleni határozatot

Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a „Soros-terv végrehajtásáról szóló” határozatával szemben. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 – független képviselőtől érkezett – nem szavazattal fogadták el a képviselők.

A parlament ezzel kimondja, hogy felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.

A bevándorlók kötelező kvóta alapján történő szétosztása visszafordíthatatlanul megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját – olvasható a határozatban.

A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

Az Országgyűlés kimondta azt is: elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát.

A Ház a kormányt is felszólítja, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a „Soros-tervet” és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a „Soros-terv” végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről.

Nincs hatásosabb eszköz az Országgyűlés kezében a Fidesz szerint

A Fidesz szerint az EP-határozata egy politikai nyilatkozat. A határozati javaslat összevont vitájában Répássy Róbert (Fidesz) – frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést – azt mondta: az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól.

Szerinte nincs hatásosabb eszköz a magyar Országgyűlés kezében, minthogy válaszol erre az EP-határozatra.

Közölte, ki kell mondani, hogy az Országgyűlés elutasít minden olyan kényszert, amely az ország szuverenitását korlátozza. Hozzátette: a magyar parlament nem mondott le arról a jogáról, hogy meghatározza, kikkel akarnak a magyarok együttélni saját országukban. Kijelentette, az uniós jogot Magyarország tartja tiszteletben és nem azok, akik kényszeríteni akarnak uniós tagállamokat bizonyos döntések elfogadására.

A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. A terv nevére vonatkozó módosító javaslattal kapcsolatban azt kérte a Jobbiktól, „ne önök védjék meg Soros György személyiségi jogait azzal, hogy ne szerepeljen egy ilyen határozati javaslatban”.

KDNP: az Európai Parlament javaslata a Soros-tervet hajtja végre

A KDNP-s Hollik István arról beszélt, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikájában egyértelmű fordulópont az EP határozata, amely leteszi a voksot a felső korlát nélküli betelepítés és a legális bevándorlás mellett. Szerinte a javaslatban pontról pontra megvalósulnak a Soros-tervben leírt elemek, így ez pofon azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek azt mondták, hogy nem is létezik ez a terv.

Hangsúlyozta: a javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. Szerinte az ügyet az teszi igazán veszélyessé, hogy az Európai Bizottság is osztja Soros véleményét. Hangsúlyozta: a Magyarország elleni nyomásgyakorlás a „következő sebességi fokozatba” kapcsolt, Soros György ellenkampányt hirdetett, és nyílt politikai zsarolást alkalmaznak Magyarország ellen. Kiemelte: a bevándorlás ügye évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért a határozati javaslatot a KDNP támogatja.

A Jobbik is támogatja a határozati javaslatot Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a Fidesz-KDNP ugyan azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében jóval nehezebb ügy, hiszen a Jobbik a kezdetektől fogva elutasította a bevándorlás minden formáját.

Közölte: pártja támogatni fogja a javaslatot, amely véleménye szerint 95 százalékban igaz állításokat tartalmaz, ugyanakkor belevettek egy-két tényekkel nehezen alátámasztható elemet is. Felvetette: miért nem Juncker-terv szerepel a javaslatban, hiszen az Európai Bizottság elnöke még annál is rosszabb elképzeléseket fogalmazott meg, mint amit a soros tanulmányokban lehetett olvasni.

Szocialisták: „Soros-terv nincsen, és ezt mindenki tudja”

Hangsúlyozta: bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült. Független: jogi nonszensz a javaslat Szabó Szabolcs független képviselő szerint a határozati javaslat jogi értelemben nonszensz, mert nem érvényes a benne lévő hivatkozás, az EP döntése ugyanis nem erről szól. Valójában arról van szó, hogy a Fidesz kampányol, és megpróbálja a menekülthelyzetet „kimaxolni”, holott a Fidesz-KDNP-kormány engedett be 20 ezer embert pénzért az országba – tette hozzá. Szerinte a kormány hergeli az embereket, hogy ne az ország valós problémáiról, az oktatásról és az egészségügyről legyen szó. Az MSZP nem vesz részt a szavazásban Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: Soros-terv nincsen, és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.

„Felmentő seregként” használják a Soros-terv kifejezést, egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével – jelentette ki.

Az MSZP eddig sem és ezentúl sem támogatja a kötelező betelepítést

Közölte, az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a „bolhacirkuszban”. Fidesz: sorskérdés a bevándorlás ügye Balla György (Fidesz) az MSZP-s felszólalásra reagálva azt mondta: a bevándorlás kérdése nem egy probléma, hanem sorskérdés, ezért döbbenetes, hogy ennek kapcsán a szocialisták össze-vissza hazudoznak.

A Jobbik támogatását pozitívnak minősítette, de szerinte a jobbikosok ezzel sem mossák le magukról azt a szégyent, hogy a kvótanépszavazás után nem szavazták meg az alkotmánymódosítást. Jobbik: a Fidesz a Soros-terv végrehajtója Gyüre Csaba arra emlékeztetett, hogy a Jobbik teljes betelepítési tilalmat támogatott volna. „Önök a Soros-terv végrehajtói Magyarországon” – fordult a kormánypárti képviselők felé a jobbikos képviselő, aki szerint Mária Terézia óta nem volt olyan szervezett betelepítés Magyarországon, mint amit az Orbán-kormány a letelepedési kötvényekkel megvalósított. Fidesz: meg kell győzni Európát! Turi-Kovács Béla (Fidesz) amellett érvelt, hogy meg kell győzni Európát a magyar álláspontról, közös európai határvédelemre, a migráció lehető legkisebbre szűkítésére van szükség. Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.

Forrás: hirado.hu / MTI