Czeglédy-ügy: Az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van

A Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről vitáztak az Országgyűlésben. A kormánypártok szerint magának ez egész politikai baloldalnak van felelőssége az ügyben, míg a szocialisták szerint nem tudni, hogy mennyi károsult is van, ezért nem támogatják az előterjesztést. A Jobbik részéről bejelentették: támogatják a kormánypárti javaslatot.

A Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló országgyűlési határozati javaslat egyik előterjesztője, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője közölte: az a céljuk, hogy egy alapos gyanú szerint elkövetett bűncselekmény fiatal károsultjai a lehető leghamarabb megkaphassák jövedelmüket.

Felidézte, idén májusban indult nyomozás bűnszervezetben elkövetett csalássorozat miatt; fiatalok számos vállaltnál végeztek diákmunkát a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. által vezetett hálózaton keresztül. Czeglédy Csaba és általa vezetett cégháló azonban a diákok többhavi jövedelmét nem fizette ki – mondta.

A kormánypárti politikus ismertetése szerint a Czeglédy által vezetett, a Humán Operátor Zrt. köré szerveződő munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégháló 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, 1,7 milliárd forint áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót nem fizettek meg.

Gulyás Gergely elmondta, az érintett iskolaszövetkezetek nagy része nem fizette ki a diákok májusi és júniusi, 20 ezertől 150 ezer forintig terjedő jövedelmét. Hozzátette: a büntetőeljárásban az állami követelés megelőzi a munkavállalói követeléseket, és csak akkor tudnák kifizetni a majdnem ezer diák bérét, ha a cég vagyona meghaladja a hárommilliárd forintot.

Rámutatott arra, hogy az ügyben fiatalok az érintettek, akiket az alkotmány is különleges védelemben részesít, ezért az állam ex gratia (méltányossági) jellegű juttatásként dönthet az ő kárrendezésükről.

A fideszes politikus közölte, azt remélik, hogy az országgyűlési határozat következményeként a kormány – a kárrendezési sorrendet megfordítva – kártalanítja a diákokat a költségvetésből. Kitért arra, hogy Czeglédy Csaba a Vas megyei Demokratikus Koalíció és MSZP közös frakciójának vezetője, illetve az MSZP emblematikus alakja volt a megyében.

A büntetőeljárásnak ehhez nincs köze – folytatta –, de annak a feltárása indokolt, hogy finanszíroztak-e abból a jelentős vagyonból pártot, amellyel Czeglédy Csaba megkárosította az államot. Elmondta, az országgyűlési határozat ennek a vizsgálatnak a lehetőségét felvillantja, de semmire sem kéri fel ezzel kapcsolatban a kormányt.

Megjegyezte azt is, senki nem vitatja a büntetőeljárás lefolytatása, a bűncselekmény megállapítása, a büntetés kiszabása a bíróság hatásköre, az Országgyűlésnek ezen a területen nincsen feladata. Kormány: az állami kárrendezéssel a cégháló tagjai nem mentesülnek az anyagi követelés alól.

Kormányzati támogatás

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a kormány támogatja az előterjesztést. Hozzátette: a fiatalok kárrendezése után a követelés átszáll a kárrendező államra, így a cégháló tagjai nem mentesülnek az anyagi követelés alól. Szerinte ezzel a kezdeményezéssel a jogállamba vetett bizalom erősödhet.

Az államtitkár felidézett több, a szocialistákhoz, a baloldalhoz köthető ügyet, például a költségvetést megkárosító Tocsik- és a Kulcsár-ügyet, amikor még a politikusok közvetlenül még nem voltak érintettek. Szólt Zuschlag János ügyéről, aki az MSZP parlamenti képviselőjeként “fejte” a költségvetést és a pénzt kampánycélokra használta.

Völner Pál kitért Hunvald György és Hagyó Miklós esetére, akik a fővárosban “vitézkedve” ezen a terepen mozogtak. Beszélt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elévült Fittelina-ügyéről, illetve a balatonőszödi nyaralójáról és a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető Hajdú-Bét-ügyről.

Legutóbb Botka Lászlónál is felmerültek a Szeviép kapcsán bizonyos kapcsolatok – tette hozzá. Az államtitkár szerint Czeglédy Csaba esetében “az is színezi a képet”, hogy Gyurcsány Ferenc személye ebben az ügyben is felmerül.

Fidesz: a DK-nak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van a Czeglédy-ügyben

Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: Czeglédy Csabától “nem állnak messze a zűrös ügyek”, hiszen 2002-ben 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mert több millióval károsította meg a magyar államot, a mostani ügyben ugyanakkor a Czeglédy által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, valamint közel ezer diák nem kapta meg a fizetését, és ők várhatóan csak hosszú jogi procedúra után juthatnak hozzá a járandóságukhoz.

A Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat ezért felkéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kártalanítás érdekében.

Kijelentette: az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy történt-e burkolt pártfinanszírozáshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány Ferenchez köthető Altustól 80 millió forint kölcsönt kapott.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslatot nem támogatják, mert az “egy hazug állításokkal mesterségesen felnagyított probléma megoldásának látszatát keltő, de arra valójában alkalmatlan politikai eszköz”, “politikai hisztériakeltés”, amellyel az MSZP-re vagy a baloldalra akarják az ügyet ráhúzni. Hangsúlyozta: a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. nem károsított meg több mint ezer diákot vagy fiatalt, mert 2017. június 9. és 13. között az arra jogosultak döntő része megkapta a májusban esedékes bérét.

Szerinte, ha a Fidesz valóban segíteni akarna a diákokon, akkor egy olyan törvényjavaslatot kellett volna benyújtania az Országgyűlésnek, amely lehetővé teszi, hogy a büntetőeljárás miatt zárolt számlákról az adóhatóság által felügyelt módon a munkabérek kifizetésre kerülhessenek.

Később, a vita délutáni folytatásában “politikai hisztériakeltésnek, politikai boszorkányüldözésnek” nevezte a történteket, hangsúlyozva: a diákokat valóban ki kell fizetni, de nem több ezer fiatalról van szó. Sorolta azokat az ügyeket, amelyekben valóban több ezer érintett volt, mégsem oldották meg kártalanításukat. Úgy ítélte meg: az előterjesztés megtárgyalása egy tudatos, előre felépített lépéssorozat egyik eleme a kormányoldal részéről.

Frakciótársa, Mesterházy Attila arra kérdezett rá: a Fidesz plakátügyében miért nem vizsgálódnak? Szerinte már korábban is el akarták lehetetleníteni az ellenzéki pártokat, például a költségvetési támogatások megvonásával, legutóbb a Jobbikban rúgtak bele egy ügyészségi vizsgálat meglebegtetésével. Most az MSZP és a DK kerül sorra. Mengyi Roland, Simonka György vagy Farkas Flórián ügyét is vizsgáltatná a képviselő.

Annak pontosítását szorgalmazta hogy hány károsultat ért mekkora kár, mert, mint fogalmazott, a szükséges források összegét csak ennek függvényében lehet meghatározni. Kifogásolta, hogy az ESZOSZ-ügy károsultjait nem akarták kártalanítani.

Heringes Anita (MSZP) azt mondta, a kormánypártok politikai hisztériakeltésre használják fel a diákokat. Abban mindenki egyetért, hogy a diákoknak meg kell kapniuk a bérüket, de a károsultak nem a diákok, őket a kormányzat rángatta bele az ügybe – fogalmazott. A májusi béreket a Human Operator Zrt. elkezdte időben kiutalni, de a NAV június 13-án zárolta a számlájukat, ezért a diákok nem kaphatták meg az egyébként a cég számláján lévő fizetésüket – emelte ki.

Olyan indítványt kellett volna beterjeszteni, ami lehetővé tette volna, hogy a diákokat így is ki lehessen fizetni – jelentette ki a képviselő. Oldják meg, hogy a diákokat kifizessék, de senkit ne használjanak fel politikai hisztériakeltésre – szólított fel Heringes Anita, aki egyúttal kérte a határozati javaslat visszavonását.

Frakciótársa Mesterházy Attila azt mondta, hogy a javaslatnak sem a diákokhoz, sem az igazság megtalálásához nincsen köze. A képviselő egyúttal az ártatlanság vélelmét hangoztatta. Harangozó Tamás (MSZP) is alaptörvény-ellenesnek minősítette a javaslatot, amelyet szerinte a házvezetés nem is engedhetett volna a Ház elé.

Cáfolta a károsultak nagy számát, kijelentve: eddig tizennyolcról tud, akik igazolni tudták követelésüket. Ráadásul károk szerinte azért keletkezett, mert az adóhatóság zárolta a cég számláját, így nem lehetett kifizetni az érintetteket.
Mi a javaslat? Hol vannak itt a diákok? – tette fel a kérdést, hozzátéve: a kormányoldal csak ítéletet hirdet az előterjesztésben, amelyet szakmailag, de politikailag is elfogadhatatlannak ítélt.

Egyszerre támadta a Jobbik az MSZP-t és a Fideszt

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka közölte: támogatják a javaslatot, mert egyetértenek azzal, hogy a károsult fiatalok megkaphassák jogos járandóságukat, szerinte ugyanakkor “álszent dolog”, hogy a Fidesz magát “jó zsarunak”, az MSZP-t pedig “rossz zsarunak” állítja be az ügyben. Ha jobban megnézzük az elmúlt fél évet, akkor rájövünk, hogy “önök nem zsaruk, hanem bűntársak már megint” – fogalmazott.

A vita folytatásában leszögezte, hogy pártjuk azért fogja támogatni a javaslatot, mert a pénzükért megdolgozó diákokat ki kell fizetni. Egyúttal viszont azt is meg kell vizsgálni, hogy a Fidesz-KDNP mit tett és hogyan állt hozzá az ügyhöz – tette hozzá a képviselő.

A politikus azt is bírálta, hogy Szombathelyen a Fidesz és az MSZP közösen “védi” Czeglédy Csabát. Hozzátette, hogy a szombathelyi stadion épülését felügyelő bizottság elnöki posztját Czeglédy Csaba töltötte be és a Jobbik követelése ellenére csak hónapokkal az ügy kirobbanása után hívták vissza a férfit ebből a pozíciójából. A képviselő kérte, hogy találjanak ki egy hosszú távú megoldást annak érdekében, hogy a fiataloknak ne kelljen ilyen rossz tapasztalatokat szerezniük.

A fideszes Hende Csaba ügyrendi kérdésben kért szót a képviselő felszólalása után, és azt mondta, hogy a jobbikos politikus “súlyosan félrevezette az Országgyűlést”, ugyanis a szombathelyi önkormányzat megindította a vagyonnyilatkozati eljárást Czeglédy Csaba ellen, a méltatlansági eljárást pedig azért utasították el, mert ahhoz jogerős ítélet lenne szükséges.

Forrás: hirado.hu / MTI