Botka bukásának Gyurcsány lehet a nyertese

Botka László lemondását a párton belül is akarták – erről beszélt az MSZP elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Molnár Gyula szerint Botka László bölcs lépést tett, amikor úgy döntött, hogy visszalép. A DK elnöke a történtekre úgy reagált, hogy az egyik szeme sír, a másik pedig nevet. A Nézőpont Csoport vezetője közben az M1-en arról beszélt, hogy az MSZP bukásának igazi győztese Gyurcsány Ferenc és a DK lehet.

Botka László nagy politikai bölcsességről tett tanúbizonyságot, amikor lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, mert belátta, hogy a személye lehet az akadálya az ellenzéki megállapodásnak – erről beszélt a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Molnár Gyula úgy vélekedett: belátták, hogy ha Botka László mellett tart ki az MSZP, nehezebb lehet az ellenzéki együttműködés megteremtése, ami stratégiájuk szerint a kormányváltás kulcsa. A kis pártok külön-külön indulása ugyanis legfeljebb egyéni arculatépítésre alkalmas, de kormányváltásra nem. Botka László a visszalépése azonban szerinte lehetőséget teremtett egy más típusú együttműködés létrehozására, az MSZP pedig szavai szerint nyitott az erre vonatkozó javaslatokra.

Botka László hétfőn Szegeden jelentette be döntését. Azt mondta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek a parlamentben. Visszalépése után nem sokkal Ujhelyi István, az MSZP alelnöke is lemondott tisztségéről. Ő úgy fogalmazott: ”Sokkolni akartam saját magunkat, hogy észrevegyük, hogy mindannyian a Fidesz forgatókönyvét hajtjuk végre”. Ujhelyi István hozzátette: amikor megírta a közleményét még nem ismerte Botka lemondó mondatait, de szerinte nem véletlen, hogy a kettő összecseng.

Arról is beszélt, hogy szerinte nagy hiba volt Gyurcsány Ferenc személyével foglalkozni.

“Többször elmondtam, szerintem az Önök stúdiójában is, hogy hagyjuk ezt a konfliktust, mert szépen belefutunk novemberben, decemberben megvan a 106 egyéni körzetben a közös jelöltünk, és ki fog egyenesedni. Nem kell élezzük ezt a szituációt, ez egy oltári nagy hiba volt.”

A történtek után a Demokratikus Koalíció elnöke az ATV-ben azt mondta: nem bont pezsgőt Botka László lemondása után.

Gyurcsány Ferenc szerint bajban van az MSZP, viszont a szavazóikra nem a DK-nak kell rámenni.

“Nem nekünk kell rámenni a szavazókra, tehát nem. Azt kell csinálni és azt kell mondani nagyon sok baloldali szavazónak, hogy ezek normálisak, ezek kiszámíthatóak, érdemes idejönni és sokan fognak jönni.”

Az MSZP bukásának igazi győztese Gyurcsány Ferenc és a DK lehet – ezt már a Nézőpont Csoport vezetője jelentette ki az M1-en. Mráz Ágoston azt mondta: Gyurcsány Ferenc mindkét lehetséges stratégia esetén győztesen kerülhet ki az MSZP-vel folytatott versengésből.

Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc mindkét lehetséges stratégia esetén győztesen kerülhet ki az MSZP-vel folytatott versengéséből. Dönthet úgy, hogy megegyezik a közös listáról, ám ez nem egy MSZP-DK, hanem inkább egy DK-MSZP közös lista lenne, hiszen a Nézőpont kutatása szerint a szocialisták a DK szintjére süllyedtek.

Ugyanakkor dönthet úgy is, hogy önállóan indul a DK a 2018-as választásokon, majd az MSZP romjain új, a személye köré gyűlő baloldalt szervez – fűzte hozzá.

A szakértő arról is beszélt: Botka László magasra tette a lécet, és alulról súrolva le is verte azt. Mráz Ágoston úgy fogalmazott: ő egy sértődött, megkeseredett politikust lát, aki elbukott egy nagyon komoly kísérletet.

Forrás: hirado.hu / M1 Híradó