A betelepítési kvóta ellentétes a józan ésszel

Végrehajthatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba lép.

A politikus kérdésre azt mondta: a kormány be fogja mutatni az Európai Bíróság előtt érveit. A végrehajthatatlanság mellett azt is mondta, hogy a kötelező betelepítési kvóta teljesen ellentétes a józan ésszel, ahogyan az európai jogszabályokkal, szerződésekkel is.

A meghallgatáson nem derült ki világosan, mi az az ok, ami miatt Magyarországot egyes uniós intézmények immár 7 éve vegzálják – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a meghallgatásnak és a jelentésírásnak egy mozgatórugója van: alapvető kérdésben az álláspontok borzasztó távol vannak egymástól.

Első a biztonság 

Az illegális bevándorlást pozitív fejleménynek tekinti a LIBE bizottság, a magyarok pedig nem – tette hozzá, kiemelve, hogy az illegális bevándorlás veszélyes, és lehetőséget ad a terroristáknak, hogy Európába jöjjenek.

Európa biztonságának helyreállítása érdekében lépéseket kellene tenni ahelyett, hogy kipécéznek egy országot, jelen esetben Magyarországot – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte: semmilyen nyomásgyakorlás hatására nem változtatja meg Magyarország migrációs politikáját.

Megkérdőjelezhetetlen a jogállamiság 

Azt is mondta, hogy nem hallott egyetlen olyan konkrét kérdést sem, amely képes lett volna megkérdőjelezni a magyarországi demokráciát és jogállamiságot.

Jövő áprilisban mindenkinek meglesz a lehetősége arra, hogy kifejezze véleményét – ez a jog 1991 óta biztosítva volt, és a jövőben is biztosítva lesz – fogalmazott Szijjártó Péter.

Csak a tendert írták ki 

A Budapest–Belgrád közötti vasútvonallal kapcsolatos tender kihirdetése megtörtént, de semmilyen kötelezettséget nem vállalt senki arra, hogy úgy engedjen be munkásokat, hogy az ne a hatályos törvények betartásával történne – mondta a külügyminiszter kérdésre válaszolva.

Megjegyezte: a külföldi nagyvállalatok Magyarországon számos külföldi állampolgárt alkalmaznak.

Forrás: hirado.hu