Benyújtották a 2016. évi zárszámadást

A kormány benyújtotta a parlamentnek a 2016. évi zárszámadási törvényjavaslatot pénteken – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint stabil államháztartás, valamint az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági mutatók jellemezték az elmúlt évet. A költségvetés így érdemben tudta biztosítani a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljainak megvalósulását.

Rámutattak: a kormány fegyelmezett költségvetési politikája és a kedvező makrogazdasági folyamatok nyomán 2016-ban az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten 1,9 százalékra teljesült, miközben az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államadósság még tovább, 73,9 százalékra csökkent.

Tavaly már mindhárom nagy hitelminősítő ismét befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarország besorolását, aminek köszönhetően még stabilabb lett az ország adósságfinanszírozása.

Kiemelték: miután 2013-ban az Európai Bizottság megszűntette a Magyarország ellen az akkor már közel egy évtizede zajló túlzottdeficit-eljárást, 2016-ra kikerült Magyarország a makrogazdasági egyensúlytalansággal érintett tagállamok közül is.

Történelmi mélységbe került munkanélküliség, míg a növekvő foglalkoztatottság és a célzott adócsökkentések a fogyasztás érdemi bővülését eredményezték. Az alacsony inflációs környezetben a bérek és az ellátások megőrizték vásárlóerejüket, aminek nyertesei a magyar családok lettek.

Eközben a külkereskedelmi többlet tovább javította az ország külső egyensúlyát. Bár a gazdasági növekedés üteme némiképp elmaradt az előrejelzéstől, mégis az uniós átlagnál nagyobb mértékben bővült a hazai gazdaság – olvasható a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Rámutattak: a hazai költségvetés nem csupán az elfogadásakor biztosított jelentős többletforrásokat szinte minden szakterületnek, hanem módosításával tovább emelkedtek az egyes ágazatokra jutó források. Ezek közül kiemelhető a jóléti kiadások (a nyugdíj, a családtámogatások), az otthonteremtést elősegítő, valamint a gazdasági növekedést célzó kiadások növekedése.

Elkerülhetetlen feladat volt forrást biztosítani az illegális bevándorlás és a határok védelme miatt a migrációs nyomás kezeléséhez és a terrorizmus elleni fellépéshez – állítja a tárca.

Jelezték: a 2016. évi költségvetés volt az első, melyet a korábbi gyakorlattól eltérően nem az őszi, hanem a tavaszi ülésszakban tárgyalt meg és fogadott el az Országgyűlés. A kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében így minden érintett kellő időben fel tudott készülni a fél évvel később hatályba lépő szabályozási változásokra.

A 2016. évi zárszámadás minden kétséget kizáróan igazolja, hogy a költségvetés végrehajtása jogszerű és tervszerű volt. Ezt erősíti meg az Állami Számvevőszéknek a törvényjavaslathoz készített jelentése is – emelték ki a tárca közleményében.

Az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült zárszámadási törvényjavaslat szerint a kormány azt indítványozza, hogy Magyarország 2016. évi központi költségvetésének végrehajtását az államháztartás központi alrendszere tekintetében 18 229 milliárd 923,4 millió forint bevétellel, 19 054 milliárd 915,3 millió forint kiadással és 824 milliárd 991,9 millió forint hiánnyal fogadja el a parlament.

Forrás: hirado.hu / MTI