Az EU átlagát meghaladó Magyarország gazdasági növekedése

Az idei év harmadik negyedében 3,8 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke, ezzel hazánk a 6-7. legnagyobb növekedést tudhatja magáénak az Európai Unióban – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

A tárcavezető – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján – hangsúlyozta: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is – például az autóipar teljesítménye, a lakásépítések és más beruházások miatt – jelentős bővülés várható. A kormány az idei évre 4 százalék körüli növekedést prognosztizál.

A foglalkoztatási ráta is az uniós átlag felett alakul

Lázár János kiemelt jelentőségűnek nevezte a 4 százalék körüli munkanélküliséget, mert azzal Magyarország a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik az EU-ban, és a foglalkoztatási ráta is az uniós átlag felett alakul.

A miniszter elmondta: a nagy hitelminősítő intézetek várakozásai pozitívak Magyarországgal kapcsolatban. A nemzetközi hitelminősítő intézetek elsősorban a folyamatosan csökkenő államadósságot értékelték. „Úgy számolunk, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke” –  tette hozzá.

A politikus nagy sikernek tartja, hogy döntő mértékben már nem külföldieknek tartozik Magyarország, hanem magyarok hitelezik az állam adósságát. Megjegyezte: a kormány most azokat a hiteleket fizeti vissza, amelyeket a szocialisták vettek fel 2002-2010 között.

Idén is lesz nyugdíjprémium

„Magyarország gazdasági sikeréből a nyugdíjasoknak is részesülnie kell” – jelentette ki Lázár János, majd hozzátette: a Magyar Posta november végén megkezdi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését.

„Megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, a nyugdíjasok alapozták meg azt a gazdasági sikert, amelyből ma minden magyar család részesülhet” – mondta.

A kabinetülésekről beszámolva kifejtette: jóváhagytak két honvédelmi beszerzést; megtárgyalták a Semmelweis Egyetem fejlesztési elképzeléseit; megbízták az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal, hogy kezdje meg az Országos Széchényi Könyvtár újjáépítésének tervezését; és javasolták, hogy a választási irodák munkájában közreműködő állami és köztisztviselők erre vonatkozó javadalmazását emeljék.

Közölte továbbá, hogy Magyarország új nagykövetséget nyit Ománban.

A kormány foglalkozott a Csehország és az unió között a lőfegyverek és lőszerek tartására vonatkozó vitával is, amelyben per zajlik, Magyarország pedig Csehország mellett avatkozik be, mert a magyar álláspont szerint szükségtelen és aránytalan a fegyver- és lőszertartás szigorítására vonatkozó európai bizottsági javaslat – közölte.

Forrás: hirado.hu / MTI