Fotó: Kovács Tamás / MTI

Amit Gyurcsány csinál, az a legaljasabb politikai kategória

Az erdélyi Magyar Polgári Párt szerint testvérháborút kezdeményez Gyurcsány Ferenc azzal, hogy elvenné a határon túli magyarok szavazati jogát, és ennek érdekében pártja, a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe is kezdett. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója pedig azt mondta: nem meglepő Gyurcsány Ferenc újabb lépése, amellyel ismét uszítani akar.

„Csak azért mert számotokra ez perdöntően fontos, hogy magyarnak élitek meg saját életeteket, de nem osztozva a határon belüli közösség politikai hétköznapjaiban, ti mondjátok el nekünk, hogy milyen legyen itt az élet. Kérlek, ne tegyétek meg!” – ezekkel a szavakkal kérte Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarokat, hogy ne szóljanak bele Magyarország életébe.

Ennek érdekében a Demokratikus Koalíció megvonná a külhoni magyarok szavazati jogát, és aláírásgyűjtésbe is kezdett. Gyurcsány Ferencék úgy fogalmaznak: ne szavazhasson az itthoni parlamenti választásokon az, aki soha nem élt Magyarországon.

Magyar a magyar ellen

Az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke felháborodott Gyurcsány Ferenc kezdeményezésén, aki szerinte testvérháborút kezdeményez és össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral.

„Hála Istennek az utóbbi 8-10 esztendőben egy egészséges folyamat zajlik az anyaországban, és ma már evidencia a nemzet egysége a Kárpát-medencében. Én Gyurcsány Ferencnek csak azt tudom ajánlatni, hogy Szatmárnémetitől Kovásznáig járja végig átlósan Erdélyországot, álljon meg minden településen, nézze meg az első és második világháborús emlékműveket, olvassa végig a neveket” – fogalmazott Bíró Zsolt.

A Fidesz emlékeztetett: a DK elnöke már korábban is uszított a határon túli magyarság ellen. Ugyanakkor a baloldallal együtt kész végrehajtani a Soros-tervet és bevándorlók millióit telepíteni Magyarországra.

Volt már rá példa

Gyurcsány Ferenc javaslatára még 2002-ben 23 millió román munkavállaló bevándorlásával riogatott az MSZP, miután Orbán Viktor és a román miniszterelnök aláírta a külhoni magyaroknak kedvezményeket biztosító megállapodást.

A migrációs válság kellős közepén pedig már azt mondta, Magyarország javára válna, ha befogadná a bevándorlókat.

2004-ben a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ellen kampányolt a többi között kiadványokkal és plakátokkal is. 2015-ben pedig afgán, szír és kurd menedékkérőket látott vendégül az otthonában.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en arról beszélt: nem meglepő Gyurcsány Ferenc újabb lépése, amellyel ismét uszítani akar.

„Gyurcsány Ferenc volt az anno, aki a 23 millió román munkavállalóval riogatott, és aki tulajdonképpen elszabotálta azt, ha a határon kívüli magyarok már korábban magyar állampolgárságot kaphassanak, így az ő részéről nem meglepő az hogy most szintén ilyen fajta vádakat fogalmaz meg. Ugyanakkor azt látni kell, hogy az alaptörvény nagyon világosan fogalmaz, tehát aki magyar állampolgár az választójoggal rendelkezik. Másfelől ilyenfajta uszítás a magyarországi magyarok és határon túli testvéreink között, hát ez az én számomra a legaljasabb politikai kategória” – fogalmazott Kovács István.

A magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok 2014 óta szavazhatnak a magyarországi parlamenti választásokon. Magyar állampolgárságot pedig 2011-től kaphatnak könnyebben a külhoni magyarok.

Forrás: hirado.hu / M1 / Híradó