A balkáni útvonal erősödésétől függ a keleti határszakasz védelmének kiépítése

Erősödik a balkáni útvonal; bár az elmúlt évekhez képest idén több migráns érkezett a tenger felől, az abszolút számokat tekintve ez még mindig alacsonynak mondható. Magyarországnak elsődlegesen a balkáni útvonal irányából jövő bevándorlás számít – mondta a szakértő a közmédia műsorában.

Két évvel azt követően, hogy bevándorlók tömege lepte el Európát, még mindig a migráció okozza a legtöbb problémát kontinensünkön. Újra megnövekedett a görög szigetekre és így a Balkánra érkező menekültek száma. Az uniós vezetők szerint a migrációs nyomás csökken, de úgy tűnik, hogy inkább csak az útvonalak rendeződtek át.

Több lehetséges útvonal merül fel

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet igazgatója szerint a Líbia és Olaszország közötti helyzet megváltozásának következménye az alternatív útvonalak keresése. Több ilyen, lehetséges útvonal merül fel: az egyik spanyol vonal, az ún. nyugat-mediterrán útvonal, a másik Görögország, Románia és Bulgária vonal, a balkáni útvonal, amely újabban megerősödött.

2016 márciusa óta, azaz az EU-török megállapodás óta a Görögországra háruló nyomás csökkent – jelentette ki a szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Ez nem jelenti azt, hogy onnét eltűntek volna a menedékkérők, most is több tízezren táboroznak a szigeteken és a szárazföldön is különböző táborokban. A folyamatos felszivárgás miatt ennek jeleit érzékeljük a déli határszakaszon – tette hozzá.

Érdemes figyelni a Fekete-tengeren érkezők számát

Orbán Balázs szerint az EU-török megállapodás működik, bár annak elemei nem teljesülnek. A megállapodás értelmében ugyanis Törökországnak vissza kellene vennie a görög szigeteke érkezőket, ezért cserébe pontosan ugyanennyi menedékkérőt direkt módon áttelepíthetnének az EU területére. Ez az elem azonban nem valósul meg.

A másik kettő viszont igen: részben teljesül az EU pénzügyi segítségnyújtása a törököknek, valamint a török parti őrség nem engedi elindulni a hajókat. Kérdés azonban, hogy hosszú távon mennyi ideig tartható fenn egy ilyen „fél lábon álló” megállapodás.

A szakértő szerint folyamatosan érdemes figyelni a Fekete-tengeren érkezők számát. Egyelőre alacsonyak a számok, bár az embercsempészek próbálják ezt az útvonalat is kiépíteni – mondta. Többek között tesztelik a román, a bolgár és a török hatóságok éberségét.

Két kibocsátó térségről beszélhetünk – magyarázta a műsorban. A Közel-Keletről érkezők számára még mindig a balkáni útvonal a legnépszerűbb, az Afrikából érkezők pedig a nyugat-mediterrán útvonalat használják. Korábban volt átjárás, mivel az afrikai migrációs nyomás áttolódott a balkáni útvonalra, de ez nem jellemző – fűzte hozzá.

Forrás: hirado.hu / M1 Ma reggel